Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szótárak, szerkesztők képes leírás - Rovásírás.tlap.hu
részletek »

Szótárak, szerkesztők - Rovásírás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: rovasiras.tlap.hu » Szótárak, szerkesztők
Keresés
Találatok száma - 11 db
Rovásmag

Rovásmag

Rovással foglalkozó, számítógépen használható eszközök: pl. rovás bővítmény firefox/chrome/comodo böngészőkhöz. Windowson futó rovás segéd program, mely a rovásos gépelést könnyítheti meg. Több mint 100 rovás betűkészlet, egyszerűen használható telepítőprogrammal. Folyamatosan bővülő tartalom, a rovás népszerűsítésére.

Ősmagyar nyelvek

Ősmagyar nyelvek

Tisztelt Olvasó! Ezek az oldalak Önért készültek el, Önért frissülnek, gazdagulnak. Jöjjön közelebb, merüljön alá a múlt tengerében, hallgassa édes anyanyelvünk tengerzúgását az évezredek távolából! Ezidáig, tiprott magyarként élve, csak álmunkban indulhattunk vissza az időben, hogy meghallgassuk az Elődök Szavát, a biztatót, erőt adót. Most eredeti dokumentumokból tárulnak fel ősmagyar korunk könyvei, bennük ős-anyanyelven ősanyáink hangjai. A tudós testvér örmények lejegyzéseiben, az írásokban felszáll a tudás, a hit, a szárnyaló érzés, a szép szó óhaja. A hangokban, hangkapcsolatokban, szavakban keletkező gondolat - minden pusztító ellenséggel dacolva - legyőzte az irigy időt. De nyitott még az enyészet és megmaradás küzdelmének végső kimenetele. Nyelv-őseink bátorító hangja áthallatszik a krisztusi idők mélyeiből: Tartsatok ki! Attila nagykirály zúgó hangja átüti az ércfalak kapuját: Vojgum Athira! Istahain wusturje! Átzeng az Időn az Egy Igéje: Esziszküben volaj szava, iszia Szava volaj Theosz velé, iszia Theosz volaj szava. Hallgassuk meg a Szavát!

Magyar szótárak

Magyar szótárak

Célunk a népek békéjének szolgálata, hogy szót értsenek egymással, hogy félelmek és értetlenség helyett a szeretet és a megértés uralkodjon. Az innen ingyenesen letölthető kisebb-nagyobb szótáracskák nem nyelvészeti, vagy irodalmi igényességűek, és itt-ott rossz betűk is előfordulnak benne, de lehetőséget adnak arra, hogy némi fogalmat alkothassunk a világ általunk alig ismert nyelveiről is. Ezt a kínálatot folyamatosan fogjuk bővíteni, hogy olvasónk kedvükre vizsgálgathassák az egzotikus nyelveket is. Munkatársaink lelkesen munkálkodnak ezen. Kisfaludy György

Róvásírás-Latinbetű fordító

Róvásírás-Latinbetű fordító

Latinbetű - Rovásírás fordító és Róvásírás-Latinbetű fordító program online változata. Háttérképek magyarországról: Több éve, évtizede készítek web oldalakat mindig elbűvölt a természet, és ez lekötötte a figyelmem. Ezen az oldalon virágokról, tájakról, városokról láthatsz legalább 1024*768 pixel felbontású képeket melyek alkalmasak számítógép háttérképnek. A több éves kép gyűjtéseim és mániákus természet fotózásom termését láthatod ezeken az oldalakon. Legalább 10 év saját fotó készítés, és egy előző tíz év gyűjteménye. A tájképek között Magyar tájak háttérképen a Balaton környéke, a Szalajka völgye, Szamoshát, kiskunság, Mátra, Somogy, A füredi öböl, stb...

Rovásírás LaTeX rendszerben

Rovásírás LaTeX rendszerben

Igazából a LaTeX a TeX rendszer Leslie Lamport által bővített verziója. Ez alá a rendszer alá készítettem el a rovásírásos betűket és ligatúrákat. Összesen 179 jelet rajzoltam ill. programoztam a Metafont programozási nyelven. Összesen négy fajta betűtípus van: balról jobbra (ltr) ill. jobbról balra (rtl) betűk és szabványos (std) ill. ék stílusú (ek) betűk. Íme a balról jobbra olvasható crovasekltr betűtípus:

Rovásírás fordító

Rovásírás fordító

Néhány megjegyzés a használathoz: A rovásírás fordítóval a fordítani kívánt szöveget az alábbi billentyűzeten való kattintásokkal írhatjuk meg. A fordítandó szöveg a billentyűzet alatt jelenik meg. Ügyeljünk a két betűből álló hangok (CS, GY, LY, NY, SZ, TY, ZS) helyes bevitelére. Ne írjunk például egy "S" és egy "Z" betűt "SZ" helyett. Ha elkészítettük a szöveget, akkor a jobb alsó sarokban található "Fordítás" gombbal fordíthatjuk le azt rovásírásra. Ne írjunk túl hosszú sorokat, mert a böngésző tördelése miatt esetleg helytelen lesz az eredmény. Ha a fordítani kívánt szöveg nem lóg ki a lenti billentyűzet alól, akkor általában a rovásírásos szöveggel sem lesz gond. A rovásírásos jeleket Friedrich Klára - Rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár című könyvéből használtam fel.

Székely Rovásíró, fordító, gyakorló honlap

Székely Rovásíró, fordító, gyakorló honlap

Mik Ezek a Rovásíró Programok? 1. Az elsô program az egyedülálló rovásíró-szerkesztô. Lehetne képzô-, gyakorló- vagy fordítóprogramként használni. Két irányba, kétfajta fontokkal, jobbról-balra az eredeti rovásírás szerint, és balról-jobbra ír. A rovás betûkészlet a 38 betûs latin-magyar abc megfelelôibôl, és csak az egyetlen rovás betûbôl - amelynek nincs latin megfelelôje -, az AK jelbôl áll. Emellett a szerkesztôprogram felismeri az összes kötô- és arabszám-jeleket, mindent, amit a billentyûzeten találsz. Nem használhatók ligatúrák, bogár jelek. A rovás betûk nagysága 7.5 és 60 pont között választhatóak. Egy példa a balról jobbra futó fontból, 26 pontos nagyságban. A rovásírás program mellett megtalálható About programcsoport. Ennek az ágazatnak saját Web böngészôje van, a naptárprogram kiszámítja a hold- és napkeltének, -nyugtának idejét a föld bármely pontjáról nézve, és statisztikát mutat, mi van a gépedbe. A szerkesztô angolul van írva, de mindenki, aki már használt valamilyen szövegszerkesztôt Windows-ban, könnyen tudja kezelni. Ingyenesen letölthetô, másolható és szétosztható copyright-os freeware program. A copyright itt csak az jelenti, hogy nincs jogod azt állítani, hogy a te mûved a program. És persze, mivel ingyenes, kereskedelmi értéke nincs, nem árulhatod pénzért, de ingyen továbbadhatod.

Rovásírás-szerkesztő honlap

Rovásírás-szerkesztő honlap

Az oldal fejlesztője olyan eszközt kíván látogatói kezébe adni, ahol a látogatók játszva tanulhatnak. Az oldal képes latinbetűs szöveget rovásírásos szövegre átalakítani. Az oldal fejlesztés alatt áll, és az idő folyamán további elemekkel bővül még. Így érdemes azoknak is időnként visszanézni, akik most nem találták számukra érdekesnek. Bármilyen kérdést, építő jellegű észrevételt, javaslatot szívesen veszek.

Rovás Szerkesztő program

Rovás Szerkesztő program

A magyar rovásírás a nemzet egyik méltatlanul elfeledett kultúrkincse. Már honfoglaló őseink is használták, de eredete még korábbra nyúlik vissza. Nevét onnan kapta, hogy általában fába (botra), vagy ritkán kőbe vésték, illetve rótták. A rovásból adódik a betűk szögletes jellege, ezeket a jeleket könnyebb volt bevésni, mintha ívesebb betűket használtak volna. Szintén emiatt használták az ún. csoportjeleket és a rövidítéseket. (Lásd. az "Írás szabályai" részben.) Az írás irányultsága (jobbról-balra) pedig abból fakad, hogy könnyebb volt a botot bal kézzel tartani, és jobb kézzel balra haladva írni. A kereszténység felvételével a pogány szertartásokat, és szokásokat törvényben tiltották meg, és ez a sors várt az addig használt rovásírásra is. Az írott emlékeket központilag összegyűjtötték, és megsemmisítették. Ezzel egyidőben a központi hatalom kérte a pápai egyházat, hogy készítse el a magyar nyelvet leírni képes latin ábécét is, ez viszont évtizedekig elhúzódott, az elterjedése pedig mintegy kétszáz évig. Ezalatt az idő alatt a királyi udvarban latinul írtak, a vidéki közemberek viszont továbbra is a rovásírást alkalmazták. Alapvetően két változata ismert: az ún. székely-magyar rovásírás és a pálos-rovásírás. A két rovás típus alapvetően különbözik egymástól; míg a pálos íveltebb betűket használ, addig a székely-magyar valódi rúna írás, szögletes betűkkel.

Hirdetés
Rovásírás fordító

Rovásírás fordító

* A rovásírás fordítóval a fordítani kívánt szöveget az alábbi billentyűzeten való kattintásokkal írhatjuk meg. A fordítandó szöveg a billentyűzet alatt jelenik meg. * Ügyeljünk a két betűből álló hangok (CS, GY, LY, NY, SZ, TY, ZS) helyes bevitelére. Ne írjunk például egy "S" és egy "Z" betűt "SZ" helyett. * Ha elkészítettük a szöveget, akkor a jobb alsó sarokban található "Fordítás" gombbal fordíthatjuk le azt rovásírásra. * Ne írjunk túl hosszú sorokat, mert a böngésző tördelése miatt esetleg helytelen lesz az eredmény. Ha a fordítani kívánt szöveg nem lóg ki a lenti billentyűzet alól, akkor általában a rovásírásos szöveggel sem lesz gond. * A rovásírásos jeleket Friedrich Klára - Rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár című könyvéből használtam fel.

Rovás szerkesztő program

Rovás szerkesztő program

A székely rovásírást az egész magyar középkori történelem alatt, sőt még utána is használták. Eredete sok ezer évre nyúlik vissza, a magyar műveltség egyik legrégibb, ma is élő emléke. Az 1700-as években erdélyi iskolákban még tanították a székely rovásírást, s még a XIX. század végén is találkoztak pásztorral, aki a juhait a pásztorbotra rótt számokkal tartotta nyilván

Tuti menü